Planeringsmöte i det öppna!

Under rådande förhållanden gör vi naturligtvis vad vi kan för att förhindra smitta och går efter Folkhälsoinstitutets rekommendationer.
Men vi tycker även det är minst lika viktigt att inse att det handlar inte bara om VAD vi gör utan HUR vi gör det. Utomhusmiljö och natur är belagda immun-boostare. Så vi avnjöt mötet i vår fina Trädgårdsförening vid Naturcentrum och fick en spontan och inspirerande pratstund med Naturcentrums Trädgårdsmästare Klas Schlichting. Ett organiskt och holisitiskt tänk med avstamp i det vilt växande låter som en lovande ingång för Naturcentrum och vi ser fram emot framtida kontakt och samarbete.

Vandrande möten är ju något som blivit en trend. Många studier bekräftar att kombinationen av natur och rörelse får vår hjärna att fungera annorlunda jämfört med stillasittande i sluten miljö.
På samma vis förutspås inom kort en trend av ”uteträning”. Vår förhoppning är att detta INTE är trender, alltså något övergående tills nästa modenyck kommer. Nej, vi behöver förstå att naturkontakt är precis lika vitalt som att dricka vatten. Alla vet att vi dör om vi inte får i oss tillräckliga mängder vatten. Ingen skulle få för sig att kalla vattendrickande för nån avlegad ”stenålderstrend” som blivit ”inne” just nu. vatten är vitalt fr människan.
Det är precis samma sak med naturkontakt. Processen sker långsammare – över decennier – men ska vi hårdra det så kan vi knyta i princip alla välfärdssjukdomar till bristen på ”vitamin N” – naturkontakt.
Så – hoppa inte på trenden, utan ställ om till en verkligt hållbar verksamhet. Beträffande hälsa och välmående går utevistelse och naturkontakt inte att bortse från om man är seriös med definitionen av ”hållbar”.

Här kan du enkelt läsa mer om naturkontakt och hälsa. Richard Louv lägger ut texten:
https://www.nationalgeographic.com/news/2013/6/130628-richard-louv-nature-deficit-disorder-health-environment/

Ute är inne!